Blomkål- & äppelsoppa med citronolja & örttopping

Recept från Louise Bondebjer

“Blomkål blir alltid uppskattat i soppa, även bland skeptiska barn - och vuxna! Här mixad tillsammans med en skvätt grädde och min favoritfrukt om hösten - det svenska äpplet.”

Recept som pdf

4 port

700 g blomkål (gärna stjälkbitarna också, men skölj bort ev jord först)
2 äpplen
1 gul lök, finhackad
2 msk smör eller olja
7 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
2 dl grädde
Salt och peppar

Topping
Färska hackade örter, ta de du har till hands
En god olja, gärna med citronsmak

Gör så här

  1. Dela blomkålen och äpplena i bitar. Hacka löken.
  2. Stek löken gyllene i smöret.
  3. Koka upp vattnet med buljongtärningen. Lägg i blomkål, äpple och smörstekt lök. Låt sjuda tills det är mjukt i ca 10-15 min. Häll ner grönsakerna i ett durkslag med en bunke under (spara buljongen).
  4. Mixa det kokta slätt i kastrullen. Häll på grädde och buljong till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.
  5. Servera soppan het, strö över finhackade örter och ringla på lite olja.