Bakad brie med rostade vindruvor

Bakad brie med rostade vindruvor

Recept från Julia Tuvesson, från boken Plåtmat (recept och foto: Julia Tuvesson, förlag: Norstedts).

Genom att kolla på program som Halv 8 hos mig har jag förstått att kanske 98 procent av Sveriges befolkning inte gillar desserter som är söta. Så, här har ni en extremt osöt efterrätt med krämig, salt ost istället som alla kommer att gilla. Du kan göra samma procedur med andra lite fastare ostar, till exempel camembert. 

4 personer. Tid 25 minuter. Ugn 200°.

BAS
1 stor klase röda vindruvor olivolja till druvorna + 1 tsk till osten
1 hel rund brieost à 250 g
4 vitlöksklyftor, halverade
1⁄2 kruka timjan
2 tsk flytande honung
nymalen svartpeppar

TOPPING OCH TILLBEHÖR
päron, i skivor
kex, fröknäcke, skivor av surdegsbröd och/eller baguette
marmelad

Bas: Skölj vindruvorna och lägg dem på en klädd plåt. Ringla över olja och baka i mitten av ugnen 10 minuter. Skär ett rutmönster i osten och tryck ner vitlöken i den. Lägg även på timjankvistar och ringla över honung och olivolja. Peppra.

Ta ut plåten och placera osten vid sidan om druvorna. Baka i ugnen ytter­ligare ca 15 minuter tills vindruvorna och osten har mjuknat.

Topping och tillbehör: Toppa plåten med päron, kex, bröd och mar­melad.

Hitta fler liknande recept: