Äppelsockerkaka med mördegscrunch

Recept från Milo Kalén, Kaka på Kaka

Den här äppelkakan går att variera i det oändliga. Istället för äpplen så ta päron och kardemumma eller plommon - eller varför inte nektarin! Mums mums mums...

1 kaka

1 stort ägg
1 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 gr smält smör + ½ dl varmt vatten

Crème fraiche-äpplen
6-8 st (beroende på hur stora de är)
1 dl crème fraiche
1 msk strösocker 
2 tsk vaniljsocker

Crunch
100 g smör
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1½ dl strösocker
knappt 1 tsk bakpulver
½ msk vaniljsocker
½ msk kanel

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°
  2. Tag en springform, ca 24 cm i diam, som du klämmer fast ett bakplåtspapper i.
  3. Vispa ägg och socker lite pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten.
  4. Häll i det smälta smöret med det heta vattnet. Blanda allt lite snabbt. Häll smeten springformen.
  5. Kärna ur och skär äpplena i bitar. Blanda bitarna med crème fraiche, socker och vaniljsocker. Fördela blandningen över smeten.
  6. Crunch: Nyp samman ingredienserna till ett smul. Strö smulet, det s k crunchet, över äpplena. Baka kakan 20- 30 min i mitten av ugnen. Låt den svalna innan du skär i den. 

Kakan håller fint flera dagar i kylen och den kan också frysas, men det har väl aldrig hänt att det blivit något över att frysa… ;-)