Äppelpaj med vaniljsås

Recept från Louise Bondebjer, ur boken Naturens skafferi, (Kakao Förlag, 2018) Foto: Tine Guth Linse

“Äppelpajer av olika slag hör verkligen hösten till. Härlig äppelsmak och frasig pajdeg - det här är nog min favoritäppelpaj. Och så blir den så otroligt vacker!”

Pajdeg
200 g smör
2 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten

Fyllning
Ca 4 medelstora äpplen
100 g smör
1 dl råsocker

Vaniljsås
1 vaniljstång
5 dl mjölk, 3%
5 äggulor
1 ½ dl strösocker
3 msk maizena (majsstärkelse)
25 g smör

Gör så här

  1. Pajdeg: Tärna mjölet i en skål. Tillsätt mjöl och vatten och arbeta ihop till en fast deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar botten, ca 25 cm i diameter. Låt stå svalt ca 20 min. Sätt ugnen på 220°.
  2. Nagga pajskalet och grädda ca 20 min tills det fått lite färg.
  3. Fyllning: Skär äpplena i tunna skivor och lägg dem i ett vackert mönster i det varma pajskalet. Smält smöret och pensla äppelskivorna med det. Strö över sockret. Grädda pajen 15-20 min tills äpplena har fått fin färg. Pensla med smör ett par gånger under gräddningen.
  4. Vaniljsås: Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i stången och häll på mjölken. Låt koka upp. Rör om och ställ åt sidan.
  5. Vispa äggulor, socker och maizena vitt och pösigt med elvisp. Häll ner det i en annan kastrull och sjud under omrörning tills såsen tjocknar ordentligt. Var aktsam så det inte kokar eller bränner i botten!
  6. Sila sedan ner vaniljmjölken i äggvispet och vispa såsen slät. Ta av från värmen och vispa ner smöret. Vispa tills såsen är slät och fin. Låt svalna och ställ in i kylen. Servera vaniljsåsen till den ljumna pajen.