Välkomna hösten med nya lokalare rutiner!

Ångade dumplings och bok choy med primörvitlöksdipp

Recept från Christian Liljeblad

Här hämtas råvarorna från Skåne och inspirationen från Asien. Det krävs lite specialsmaksättningar som du hittar i din asiatiska affär eller beställer på nätet, men det är så värt det. En bambukorg för ångning finns även det i din asiatiska affär men nu för tiden även i en del vanliga köks- eller mataffärer. Kolla gärna Youtube för inspiration att vika dumplings.

4 port

Dumplings
1 pkt wonton-deg, (finns i frysdisken hos asiatiska affärer)

Fyllning
400 g färs från Tolånga 17 (ox-, fläsk- eller blandfärs funkar)
1 msk rostade sesamfrö
1 st stor morot
1 msk sesamolja
1 msk japansk soja
1 tsk salt

Bok choy
2 st bok choy

Sojavinäger med primörvitlök
1 msk strösocker
5 cm ingefära
1 dl vatten
0,5 dl chinkiangvinäger
0,5 dl maggisoja (går att byta mot japansk)
2 st primörvitlökar

Gör så här

  1. Fyllning: Skala och tärna moroten i små fina tärningar, s.k.” brunoise”.
  2. Blanda alla ingredienser till en smet.
  3. Sojavinäger med primörvitlök: Lägg sockret i en skål.
  4. Skala och riv ingefäran fint, tillsätt i skålen.
  5. Koka upp vattnet och slå det i skålen, blanda i vinäger och soja.
  6. Strimla vitlöken fint och tillsätt i skålen, ställ sedan i kylen och låt bli kallt.
  7. Bok choy: skölj bok choyen, skär ned i mindre bitar.
  8. Dumplings: Ställ en kastrull som passar din bambukorg med vatten på spisen.
  9. Ta en liten skål och fyll med kallt vatten.
  10. Lägg ut wonton-degsarken på en bänk.
  11. Lägg ut fyllningen på arken, tänk en ”köttbulle” på varje ark.
  12. Doppa fingret i vattnet och stryk på degen, ett ark i taget. Vik till dumplings.
  13. Pensla botten av bambukorgen med lite matolja för att dina dumplings inte ska fastna, och placera dina dumplings i korgen.
  14. Ställ korgen på din kastrull med kokande vatten, lägg på locket och ånga 5-8 minuter. Lägg i bok choyen sista två minutrarna och tillaga i ångan.
  15. Servering: Servera dumplings och bok choy med dippsåsen, toppa gärna med extra rostade sesamfrö. Chiliolja är också mycket trevligt att toppa med för lite sting.