Sofia Tronêt Fernberg

Namn: Sofia Tronêt Fernberg
På nätet: Insta: @skrivomatbyran
Bor: Limhamn
Familj: Gift med Fredrik, mamma till Viktor 7 och David 5, bonusmamma till Anton 19
Gör: Egenföretagande skribent inom mat och hälsa samt matkreatör och projektledare. 
Favoritprodukt i Myllas sortiment: Halloumiosten från Nablus mejeri. Och de pinfärska äggen från Hyllehögs Gård. Och många fler men jag fick ju egentligen bara säga en…
Bästa blixtmiddagstipset: Ugnspannkaka Jag kör smeten i en blender så här kan man smyga ner både det ena och det andra som morötter, havregryn och nyttiga fröer. Precis som med soppor fast pannkaka känns alltid mer fest!

Lär känna 

Sofia Tronêt Fernberg

Hej Sofia! Kan inte du berätta om din bakgrund, och hur det kommer sig att du började med att göra recept?
Hej Mylla! Mat, recept, smaker måltider och - inte minst - att äta har intresserat mig så länge jag kan minnas. I lågstadiet brukade jag tänka ut olika kombinationer av ingredienser och skriva ner för att sedan testa. Resultaten varierade, haha, men nyfikenheten gav mersmak. Jag hade de få barnkokböcker som fanns på marknaden då. Jag plöjde dem och blev ännu mer fast i matens underbara värld.

Utbildade mig till kostekonom och har jobbat med projekt inom allt från café, bageri, restaurang, catering, skolkök och matlagningskollot kock-kollo. Jag har även skrivit en kokbok för barn och ungdomar. Nu på senare år har jag jobbat som matredaktör på Hemmets Veckotidning. Sedan 2 år driver jag Skrivomatbyrån och hjälper tidningar med recept gör intervjuer och artiklar för bland andra ViktVäktarna och tidningen Restaurangvärlden. Och så får jag vara med här på ett hörn vilket känns otroligt roligt!

Vad har du för filosofi kring mat och recept?
Det ska finnas mening med all mat jag stoppar i mig. Och med det menar jag att hälsobringande och klimatsmart inte får utesluta god smak, vackert upplagt, vilken miljö man äter i, ljud runtomkring osv. Men allt det nämnda gäller ju en lyxkrog i Paris lika väl som hemma en tisdagkväll, på tåget eller skidutflykten.

En del tror att jag är extremt hälsosam och det är jag väl i grunden. Men jag älskar också att njuta av sånt som anses onyttigt, t ex sleva i mig sista carbonaran direkt ur kastrullen, en härlig pizza eller mjukglass med kolasås i. Någon gång ibland i alla fall, det är inte farligt.

När det gäller recept så strävar jag efter att göra användarvänliga recept med utrymme för alternativ till det du inte har hemma. Och så vill jag ha en positiv ton i texten, man ska känna sig peppad av den som gjort receptet.

Hur tänker du kring mat och hållbarhet?
Det är skarpt läge nu kring dessa frågor och jag hoppas och önskar att varje individ tar en funderare över vad man själv kan göra. Få kan göra allt men de flesta kan bestämma sig för något litet. Som att ta mindre mat på tallriken och hellre ta om. Jag lär mig själv massor genom podcasts och böcker på ämnet.

Det är en långsam beteendeförändring som måste till, men ser jag tillbaka så är det stor skillnad i vårt hushåll bara sen något år tillbaka. Vi har kanske en köttdag i veckan istället för en köttfri dag till exempel. Jag försöker ge mina barn ett vokabulär, ett språk, där hållbarhetstänket är grunden. Det gäller ju framför allt maten men så många andra saker också.

Vilket är ditt bästa tips kring matlagning
Planering och förberedelser. Torrt och tråkigt jag vet, men det avgör det mesta och ger mersmak i längden. Gör du en enkel middag, t ex ugnpannkaka en dag, så kan du samtidigt som den står i ugnen göra nästa dags middagsgryta så gott som färdig. Nästa dag: Ställ fram på spisen och släng dig på soffan eller pyssla med något annat kul i köket med tiden du sparat. Som att baka chokladbollar. Eller förbered en annan middag…

Sedan vill jag slå ett slag för mandolin och spiralizer. Två hjältar i mitt kök som får folk att plötsligt intressera sig för att äta grönsaker! Citron eller äppelcidervinäger är stapelvaror i mitt kök också.

Vilken är din favoritprodukt i Myllas sortiment?
Halloumiosten från Nablus Mejeri. Såå mycket godare än andra sorter! Och äggen från Hyllehög Gård i Höllviken. Älskar att det står värpdatum på den bruna påsen som äggen kommer i. Och det är typ dagen innan. Magiskt!

 

 

Alla recept från Sofia Tronêt Fernberg