Leverans på torsdagar. Beställ senast söndag!

Råvaran: Mangold

Mangold är en riktig supergrönsak och är dessutom en av de mest lättodlade grönsakerna, faktiskt fungerar det bra inomhus också för den som råkar bo på femte våningen mitt i stan. 

Har du hört talas om grönsaker som som romersk spenat eller bladbeta? Då är det mangold det pratats om, då det finns flera namn på denna härliga bladgrönsak. Den är släkt med röd- och sockerbeta men till skillnad från sina släktingar så är det bladen som i första hand äts. Den kan ätas och tillagas på samma sätt som spenat. Karakteristiskt för nästan alla sorters mangold, och det finns en hel del, är att den har röda eller gula bladskaft som ser ut som nerver på bladens undersida. 

Mangold innehåller mängder av näringsämnen och anses därför av naturliga skäl vara mycket nyttig. Dock ska man vara försiktig att äta för mycket av den då mangold också innehåller förhållandevis höga halter av oxalsyra. Denna kan irritera magen och tarmkanalen om man får i sig det ofta eller i allt för stora doser. För att minska halten av oxalsyra är det en bra idé att tillaga bladen då oxalsyran späds ut. 

I denna bladgrönsak finns det gott om ämnena lutein och zeaxanthin. Det är två karotenoider som i tester visat sig kunna skydda ögat mot skadliga åldersförändringar.

Den innehåller också magnesium vilket hjälper kroppens energi– och proteinomsättning men har också visat sig kunna hjälpa mot ångest och depression.

Sist, men inte minst, så skall det nämnas att mangold också innehåller ordentligt med vitamin K, som är viktig för kroppens förmåga att bygga ben. 

Så ät mangold för att minska benskörhet, depression och en bättre syn senare i livet.