Nytt år, nya lokala tag med godare, bättre, nyskördad mat!

Råvaran: Lök

Lök är basen i mycket matlagning, den har odlats i över 3000 år och kommer från Centralasien. Matlök innehåller många nyttiga ämnen som antioxidanterproteinerflavonoider och flavonoiden quercetin.

Förvaring av lök

Löken vill förvaras torrt, det vill säga inte i kylskåpet! Bäst mår löken svalt, mörkt och torrt.

Lifehack om lökhack

Löken kan få även den hårdaste av kockar att fälla en tår. Det finns lite olika knep att ta till, till exempel att låta löken ligga i ett kallt vattenbad en stund innan den hackas eller att andas med munnen istället för näsan. Men det enklaste är kanske att helt enkelt låta bli att hacka den, utan istället riva löken på rivjärnets grövsta del vilket gör processen mycket kortare. Sköljer du sen dessutom skärbrädan och rivjärnet i kallt vatten när du är klar försvinner de sista ångorna och du klarar tillagningen utan tårar!