Råvaran: jordärtskocka

Jordärtskockan har en lång historia och kom till Sverige redan 1640. De är mycket lättodlade, och vissa trädgårdsodlare kallar den rent av för ogräs då den lätt sprider sig om några mindre knölar blir kvar i marken efter skörd. Den är släkt med solrosen, vilket man ser då den blir 2-3 meter hög och blommar med vackra gula blommor. 

Knölarna, som är den delen av jordärtskocka som används i matlagningen, är mycket krispiga och saftiga när de är färska. De har en söt och nötig smak. Den används kanske oftast i soppa eller som smaksättning i ett potatismos. Det är också väldigt gott att ugnsbaka jordärtskocka, hela eller i grova bitar. 

När är jordärtskocka i säsong?
Jordärtskockan skördas under sen höst, och kan till och med ligga kvar i jorden över vintern. Om marken fryser blir det svårt att skörda, men jordärtskockan klarar sig fint. 

Är jordärtskockor nyttigt?
De brukar klassas som näringsfattiga, då de inte innehåller så mycket näringsämnen. Men de är istället mycket rika på kostfiber, närmare bestämt inulin som också är rikt på kolhydrater. Kostfiber är bra för magen, men en del magar kan vara känsliga för just inulin. Inulin bryts heller inte ner av tarmen, och fungerar på så sätt GI-sänkande. 

Hur förvarar man jordärtskockor?
Förvara dem som potatis, dvs svalt och mörkt. De håller länge, men är som allra godast när de är färska. Om du odlar själv så förvaras de faktiskt bäst i marken tills du behöver dem. 

Recept med jordärtskocka

Jordärtskockssoppa med svartkålschips & kastanjechampinjoner