
Råvaran: Grönkål
Grönkålschips, stuvad grönkål, grönkål i gryta, ugnsbakad med massvis med ost på, masserad i olja som basen till en vintersallad. Att grönkål bara är en dekoration är fake news!
Grönkålens historia
Den har odlats i Asien i minst 4000 år, och har en naturlig säsong i Sverige mellan oktober och mars. Det var inte så länge sedan grönkål bara åts under julen, eller till och med bara var dekoration för julbordet. Ett annat namn för den är till och med prydnadskål! Men även om den är väldigt fin med sina krusiga blad så är den faktiskt ännu bättre i magen.
Den nyttiga grönkålen
De flesta grönsaker är nyttiga, men grönkålen har faktiskt lite extra. Den har inte bara fibrer utan också vitaminer, kalcium, järn och antioxidanter.
Vår grönkål kommer från Viklunda gård i Viken där Emma och Anna Larsson tillsammans med Damian Zarembski odlar grönsaker och spannmål.
Det bästa sättet att förvara och äta grönkål
Förvara din grönkål kallt. Skölj den ordentligt och låt torka, förvara sedan i en lufttät behållare i kylskåpet. Kålen håller sig fräsch i upp till tre veckor.
Grönkål har en stjälk som är tråkig, repa bladen från den. Kålen kan ätas rå om den är mycket finhackad, men den är roligare efter att åtminstone ha blivit masserad med olja en stund och sen saltad. Den passar också att fräsa, stuva, mixa till pesto eller som ugnsrostat chips.
Recept med grönkål
Kalkonfilé med potatissallad, grönkålschips och rättika