Nytt i sortimentet! Bröd från Vismarlövs bagarstuga 🍞

Maria Dahlquist

Namn: Maria Dahlquist
Bor: Malmö och Annecy
Familj: Sambo Ola
Gör: Ägare Gazpacho AB

Ni som läser Sydsvenskan och tidningen Hallå! har full koll på Maria, säkert många av er andra också eftersom hon är en välkänd profil i Malmös gastronomiska värld. Under många år drev hon den populära tapasrestaurangen Gazpacho på Västergatan och nu lever den kvar i form av catering. Parallellt med det har Maria samarbetat med Sydsvenskan som matskribent. Recepten har blivit så populära att de nu tillsammans har gett ut boken “Säsongens goda”, ett hundratal recept anpassade efter råvaror som är i säsong just nu. Precis så som vi på Mylla tänker alltså!

Lär känna Maria Dahlquist

Hej Maria, välkommen till Mylla-köket! Berätta, hur tänker du kring mat?
Min filosofi är så enkel! Mat ska bestå av okonstlade, rena råvaror som är lätta att hitta. De ska inte ta för lång tid att tillaga. De ska inte vara för dyra. De ska mynna ut i en härlig komposition av smak, färg & form. Goda, balanserade smaker, vackra färger och välgjort i all sin enkelhet. Jag lagar överlag ganska enkel mat, enkelt i den meningen att det inte är överlagat, inte tekniskt avancerat och inte konstlat på något vis. För de flesta är ju det bästa matminnet oftast det enklaste, det där när alla element är på rätt plats. Känslan, klimatet, stämningen, ja inte bara maten. Allt det där runt omkring som påverkar oss så mycket! Men det ska framförallt vara bra mat, som har fått leva och växa som det var tänkt, som fått omvårdnad, själ & kärlek, vare sig det är grödor, spannmål, djur eller växter. 

Hur skulle du beskriva Gazpacho för den som inte känner till er?
Jag älskar all mat men vurmar särskilt för Medelhavet, vegetariskt, mingel, tapas och bufféer. Vi gör allt från mingelfester och invigningar till bröllop och andra större events. Jag lägger stor vikt vid säsong, råvarornas ursprung, smak & färg samt presentation & dekoration. Vi är väldigt nischade och gör inte all mat som finns att uppbringa på denna jord men det vi gör är vi grymma på! 

Utöver catering ger ni även ut böcker?
Ja, jag och min sambo Ola arbetar även med matfotografering. Vi tar fram nya recept, tar produkt- & matbilder åt livsmedelsföretag och skriver artiklar åt fack- & mattidningar. 2017 gav vi ut vår första bok ”Gazpacho – en sån soppa”. Bok nummer två har precis kommit ut och är ett samarbete med Hallå & Sydsvenskan. Så kul att den äntligen är här! Det är det stora intresset från läsarna som ledde fram till idén om en bok och vi beslutade att samla ett urval av alla recept i en tryckt bok. Eftersom reportagen har varit säsongsanpassade så har vi även valt att göra den klassiska indelningen i boken. En matbok med ett hundratal recept som alla kan göra och som varar hela året - därför kallar vi den "Säsongens Goda”!

Vad har du för tips för att äta mer i säsong och minska matsvinnet?
Mitt bästa tips är att besöka gårdsbutiker, dels för att lära känna dem och gynna dem men även för att lära sig vad som odlas i din närhet och vad som är i säsong. Många vet faktiskt inte längre vad som är svenskt och inte eftersom allt finns i affären året runt. För att minska matsvinnet så är mitt bästa tips till småhushåll faktiskt att småhandla, dvs köpa det man ska ha för dagen och inte fylla kyl & frys. Då blir inte storförpackningar liggande utan man lagar och äter upp det man har köpt. Hemma hos oss handlar vi ofta och kastar nästan inget.

Recept från Maria Dahlqvist