Leverans på torsdagar. Beställ senast söndag!

Marcus Ryberg

Namn: Marcus Ryberg
Bor: I Lund med sambon Elin
Gör: Jobbar som kock på Inspira i Lund. Driver egen odling i Värpinge med försäljning via Reko-ring
Instagram: @bondekocken 

Lär känna Marcus Ryberg

Hej Marcus! Berätta lite om din bakgrund som kock och hur det kom sig att du började med egen odling.
Min kockkarriär började på restauranglinjen i Värnamo. Därefter jobbade jag som kock i Jönköping, Oslo och Barcelona. De tre senaste åren har jag jobbat som souschef på Bloom in the park i Malmö. Sedan helt nyligen jobbar jag som kock på Inspira i Lund. 

Som kock har det alltid varit viktigt för mig att använda mig av bra och närproducerade råvaror och det var därför jag började odla själv. Därför känns det också extra roligt att kunna sälja bra råvaror till andra kockar. Det är häftigt att se vilken bredd och variation det finns i olika grödor när jag odlar dem själv. Nästa år satsar jag på att expandera odlingen i Värpinge för att nå ut till fler konsumenter. Planen för framtiden är att flytta till en gård tillsammans med min sambo för att bedriva verksamhet där. Jag vill vara både bonde och kock, jag tror att det är ett bra sätt att göra råvarorna rättvisa. 

Hur gick dina tankar när du satte ihop recepten till veckans Mylla-kasse?
Jag tänkte ut efter råvarukorgen att det skulle finnas både klassiska, lite nya och spännande men framförallt goda recept. Dillkött är verkligen en personlig favorit men jag tycker den har glömts bort lite. Pasta med pumpa, svamp och linser är en rätt jag själv äter ofta hemma när jag vill att matlagningen ska gå fort men också smaka gott. 

Lär oss något bra om pumpor i matlagning! Vilken är den bästa matpumpan? Eller hur tar man hand om kärnorna?
Min favoritpumpa är Hokkaidopumpa. Den är krämig, smörig och lite söt. Dessutom är den lagom stor för en måltid. För att pumpafröna ska kunna ätas måste de skalas. Men det finns pumpasorter vars frö inte har skal. De heter nakenfröpumpor och odlas främst för att komma åt fröerna. 

Vilken gröda tycker du man ska börja med om man vill prova att odla själv?
Om man vill börja odla själv tycker jag att gurkväxter som exempelvis squash och gurka är roliga att börja med. Detta för att de ger mycket skörd per planta och för att de växer fort.  

Vilken är din favoritråvara i säsong just nu?
Favoritgröda i säsong är rättika och pumpa. Jag är också väldigt glad i kål.

Hur räddar du grönsaker där hemma som håller på att bli dåliga?
Grytor är alltid en bra idé för att rädda grönsaker. Jag brukar riva ner dassiga morötter och rotfrukter och koka ihop. I somras gjorde jag mängder av linsbolognese av spruckna tomater, ledsna morötter och övervuxna zucchinis. Jag brukar även försöka förvälla och frysa det jag vet att jag inte kommer hinna äta upp.

Recept från Marcus Ryberg