Kock-lingo - prata som en stjärnkock

När hade besök i köket av Frida Nilsson på MJ'S fick vi lära oss Fridas kock-lingo - det bästa sättet att låta som en stjärnkock i köket. Här får du förklaringen bakom kockarnas eget språk. 

reducera - låta en vätska koka ner till en mindre mängd för att smaken ska bli mer koncentrerad.

smaka upp - smaksätt (till skillnad från smaka av då du eventuellt kryddar lite till mot slutet)

dela ner - skär i bitar

plocka över - lägg på, t e x kvistar eller blad som ska plockas av och nypas till mindre bitar

pickla - samma sak som att lägga in en grönsak, t ex rödlök, gurka eller jordärtskocka, vanligtvis i en 1-2-3-lag. Ska inte förväxlas med mjölksyrning eller fermentering.

dashi - klar japansk buljong

crudité - tunt hyvlade krispiga grönsaker som blandas med citron, flingsalt och olja. Traditionellt en fransk förrätt