Gårdsbutiker och sommartips i hemestertider

Sommar och semester! Det är bästa tiden på året att njuta av all lokalproducerad mat som finns. Vi har samlat ihop våra producenter som du kan besöka under sommaren till en lista och karta, som vi hoppas att du kan få användning av under din semester - eller "hemester"! För visst finns det gott om härliga utflyktsmål här i Skåne, speciellt om du som vi är intresserade av god och bra mat!

 

Våra producenter:

Tolånga 17. På Tolånga 17 produceras nötkött med kärlek och frigående Angus-kor. På gården finns också restaurang som serverar dagens lunch och en stor butik med både eget kött och andra produkter från närliggande gårdar. 

Österlenchoklad. Svenska kakaobolaget som gör vår choklad driver också Österlenchoklad. Här kan du köpa både choklad och praliner, glass, fika och varför inte boka en chokladprovning? De har dessutom en ypperlig guide där de tipsar om sina favoritstopp på Österlen - här finns fler godbitar som passar för en utflykt!

Österlenkryddor. Böljande lavendelfält, prisbelönta kryddblandningar och egentillverkad glass. I butiken hos Österlenkryddor hittar du både deras egna delikatesser och andra utvalda produkter, tillsammans med gott om kunskap om örter och dess egenskaper. 

Toftebo Kalkon. Mitt på Söderslätt ligger Toftebo Kalkon med en fin gårdsbutik. Förutom deras fina kalkon (prova det rökta kalkonlåret - fantastiskt som kallskuret till en sallad!) finns utvalda godsaker från andra producenter. 

Blå hoddan. När du kommer till fiskehoddorna mitt inne i Malmö så känns det ändå som att du är på landet. Blå hoddan bedriver småskaligt fiske, röker egen fisk - och har öppnat restaurang som sägs ha Malmös bästa Fish & chips. 

Elsekjells mejeri. I natursköna Snogeholms strövområde ligger mikromejeriet Elsekjell. I anslutning till verksamheten finns en "yoghurtcorner", en kyl där du kan köpa färsk yoghurt direkt vid vägen. 

Matmakarna. I Kävlinge driver Roger butik och restaurang, samtidigt som han gör världens godaste ketchup och egna marmelader. 

Furumossens gårdsmejeri. I Sibirien utanför Hässleholm ligger Furumossens Gårdsmejeri, och längs väg 23 hittar du deras mjölkbod där du kan köpa färsk mjölk direkt från korna. 

Gunnarshögs gård. Skåne vore inte Skåne utan böljande rapsfält, och på Gunnarshög skapar de guld på flaska i form av rapsolja av bästa kvalitet. På gården finns både butik och café. 

Wapnö. Om du tar vägarna upp till Halland är ett besök på Wapnö Mejeri ett perfekt utflyktsmål. Här kan du hälsa på korna, titta på kalvarna och se den populära mjölkningskarusellen! Här finns också gårdsbutik, servering och mycket mer. 

Vilhelmsdals gårdsmejeri. Mellan de gröna kullarna vindlar sig grusvägen fram till den gamla skånegården som blivit gårdsmejeri. Ett besök i gårdsbutiken kommer garantera en fantastisk ostbricka som dessert efter grillmiddagen. 

Ebbatorps fågel. Världens godaste kyckling kommer från Ebbatorps fågel, och i deras butik hittar du flera olika styckdetaljer. Passa också på att fråga Bengt om hur han gör sin populära kycklingschnitzel!

Hyllehög gård. Strax utanför Höllviken bor världens lyckligaste hönor. Varje dag mellan 7-12 kan du köpa färska ägg från Ola och Jennie. 

Hönsinge Hantwerksbryggeri. I Hönsinge mitt på Söderslätt ligger Hönsinge Hantwerksbryggeri, där du kan köpa deras lättöl och folköl. Dessutom har de Bryggpub fredagar och lördagar kl 16-20 till mitten av augusti.

 

Övriga tips:

Spill. Lunchrestaurang i Västra hamnen i Malmö, som gör utsökt lunch på mat som annars skulle ha blivit Spill. 

Julie. Vinbar på Gamla Väster i Malmö, med passion för det hantverksmässiga. Här finns både vin, ostar och andra läckerheter från lokala producenter. 

Hörte brygga. Längs sydkusten, mittemellan Ystad och Trelleborg ligger Hörte brygga. Populär och omskriven drar de besök från både när och fjärran, och den familjära stämningen, vällagade maten och vackra utsikten fungerar för alla! Givetvis är maten så lokal som möjligt. 

Malmö Saluhall. Ett mecka för matälskare med allt från falafel och poke bowls till pasta och pizza. 

Hallongården. Självplock, butik och café - med ett tydligt hallontema. 

Ängavallen. Gårdsbutik, café, hotell och mycket mer. Ett stenkast från Malmö är Ängavallen ett bra mål för en dagsutflykt. 

Lundachark. I deras serveringslucka kan du njuta av korv ur sortimentet tillsammans med potatismos gjord på riktig potatis, mjölk och smör. Enkelt och gott!

Vidablick. Hos Vidablick är det krav-odling av grönsaker som gäller, och det finns både självplock och butik. 

Den gamles gård. Ekologisk odling av grönsaker, jordgubbar och mycket mer, med självplock. 

Södra Kompaniet. Inte nog med att de har supergoda korvar och annan chark, nu har de också öppnat strandbar på Löderups strand! Låter som en perfekt utflykt en solig dag om du frågar mig. 

Eriksgården. På Eriksgården kan du äta lunch, fika och frossa i bär på deras bärbuffé. Det finns också självplock och lekplats för barnen - ett perfekt utflyktsmål med andra ord!

GRAM. I Sveriges första förpackningsfria butik kan du fylla på med hållbara skafferivaror som bönor, pasta och diskmedel. Butiken ligger vid mysiga St Knuts torg i Malmö. 

 

Har vi missat ett guldkorn? Tipsa oss på hej@myllamat.se, så uppdaterar vi sidan!