5 sätt att skära en morot

Ett snabbt och enkelt sätt att variera middagsmaten är att hitta nya sätt att skära upp sina grönsaker. Man äter ju lika mycket med ögonen som med munnen, så att hitta nya sätt att jobba med en morot kan göra under för en middag. Vissa rätter blir också bättre med mindre bitar, medan annat fungerar bäst med rejäla delar. Och kom ihåg - allt blir mycket lättare med en nyslipad kniv!

 

1. Slantar

Den klassiska morotsslanten. Fungerar i alla väder, både i grytor och sallader. 

2. Stavar. 

Att göra stavar av moroten fungerar bra både till woken, de ungsrostade grönsakerna och med dipp till fredagsmyset. 

3. Oregelbundet. 

Skär moroten snett, samtidigt som du snurrar på moroten en kvarts varv mellan varje gång, så får du fina oregelbundna bitar som ser ut att komma från vilken restaurang som helst. Blir jättefint i mixen med ugnsrostade grönsaker. 

4. Halvmånar. 

En enkel variant på slantarna. Dela moroten på längden innan du skivar upp den. 

5. Små kuber. 

För att fylla ut kikärsgrytan eller köttfärssåsen behöver moroten vara i lite mindre bitar. Skär stavar först, och skiva sedan upp dem så får du fina små kuber.